Fizjo-strefa Gabinet Fizjoterapii Małgorzata Latoń-Izdebska Kraków, ul. Poprzeczna 3/1

Chrupiące racuchy z orzechami, płatkami owsianymi i jabłkiem

Składniki:

szklanka zmielonych orzechów włoskich

szklanka zmielonych płatków owsianych (można z otrębami połoaczyć pół na pół)

3 łyżki mąki

1-2 opakowania cukru wanilinowego (wg uznania)

2 jajka

1/2 szkl kefiru

uzupełnić mlekiem do uzyskania konsystencji gęstego ciasta

2 jabłka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu i garść rodzynek (wg uznania)

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

Wykonanie:


Jak wszystkie moje przepisy, tak i ten powstały ze składników, które akurat miałam w domu.

Do blendera wrzuć orzechy i zmiel. Przesyp do miski, a do blendera wrzuć płatki owsiane/otręby i zmiel. Przesyp do miski z orzechami. Dodaj mąkę, cukier wanilinowy, odrobinę soli i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki.

Dodaj kefir i jaja. Wymieszaj. Dodawaj mleko do uzyskania gęstej konsystencji. Obierz jabłka i pokrój na mała kostkę, dodaj do ciasta. Zamieszaj wszystko i odstaw do lodówki na pół godziny.


Smażenie:

Nalej olej na patelnie, nadmiar usuń ręcznikiem papierowym i smaż małe placuszki na złoty kolor (bardziej chrupiące będą jeśli usmażysz je w większej ilości oleju, potem odsącz na ręczniku papierowym). Podawaj gorące (prosto z patelni) posypane cukrem pudrem! Pychotka:)